Sayfa: 1 [2]

LK ile ilgili

Ynt: LK ile ilgili
« Yanıtla #15 : Haziran 22, 2010, 03:14:34 ÖS »

fikir benimki sadece fikir
oyuncular birbirine düşman olacaklarından işin içine pvp girecek ya da en azından illa birileri ölmese de campaign modunda bir durum olacak bu LKda olmayan bir fikir ve de küçük galaksimizde çoğu yer araştırılmış olacağından LKdaki harita açma görevleri olmayacak ( ki bu demek değildir o görevler kötüydü öyle bir ima yok )
ya sith olacaksın ya jedi ( mesela ), clone wars tarzı bir savaş olacak ortada ( mesela ), DMler de abi abla jedi ve sithleri oynarlar ki filmlerden önceki zamanlarda sith orduları var değişik bir dünya var.

bunun dışında FR olması da sistemin basitliği açısından yararlı olur. 3 ya da 3.5 sistemi daha bilinir olduğundan tercih sebebidir.

ama yine de bi grup iyi bi grup kötü olsa da savaşsak alliance horde misali pvp yapsak herkes ufak ordu lideri olsa güzel olur ... gerçi warhammer oyna o zaman diceniz siz de haklısınız.

bir de oyuncular gelirken DMlere negro, benim o, kola, sandalye yastığı getirmesi zorunlu olmalı

(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
« Yanıtla #16 : Haziran 22, 2010, 03:41:20 ÖS »

Açıkçası ben PvP sisteminden hoşlanmıyorum... Bir de (bu kesinlikle benim görüşüm) adı üstünde Hero oynamak lazım gidipte "ben Sith olucam, ortalıkta korkunç kahkahalar atarak gezeceğim, türlü kötülük yapacağım" demek bana çok ta mantıklı gelmiyor... artı GM ne kadar isterse istesin iki tarafta da oyuncular olunca nötr davranamazmış gibi geliyor bana... Hikayede ister istemez taraf tutarmış gibi geliyor... Böyle bir durumda istemsizde olsa karşıt görüşlü bir GM ile oyun oynamak nasıl bir tecrübe olur ? bilemiyorum açıkçası... açıkçası bir oyuncunun karakterini, sadece ben kötü adam / iyi adam oynuyorum diye öldürmek gerçekten çok ta keyifli gelmiyor bana... neyse işte bunlardır söyleyeceklerim benim... oynamak gerek görmek için ne olacağını...

He who sees his own doom can better avoid its path. He who sees the doom of others can deliver it.
 Eldarad Ulthran, Farseer of Ulthwe
« Yanıtla #17 : Haziran 22, 2010, 04:47:16 ÖS »

Maden daha detaylı yazışmalar başladı bende biraz detaya gireyim. Living; sürdürülebilir olması, daha kapsamlı ve kaliteli maceraları içerebilmesi için bence nasıl olmalı açılayayım:

1) Baş GM out - Koordinatör in
Bu işin başında biri olmalı ancak bu kişi oyunu, haritaları, mekanları oluşturan değil, hikayeyi yönlendiren bir şekilde işleri kontrol etmeli.
2) Belli GM ler out - Kontrollü GM lik in
Belli bir grup gm in işi götürmesi yerine isteyen kişilerin istedikleri zaman oyun açmasına izin veren bir yapı olmalı. Ancak, oyun açacak tüm GM ler koordinatörün onayı ve yönlendirmesiyle hareket etmeli ve macera hazırlamalı.
3) Player plot out - GM plot in
Maceraları GM ler oluşturmalı, playerlar değil. Bildiğiniz campaignler gibim yane. Bu sayede 1 den çok oturumluk, farklı tipte maceralar ortaya çıkar.
4) Harita bazlı kontrol out - Hikaye bazlı kontrol in
Bu sayede büyük bir iş yükü ortadan kalkar, şu tower da şu yaratık var gibi şeylerle uğraşılmaz. Kordinatör hikayenin bütünlüğünü kontrol eder. FR gibi hazır bir campaign de oynamak harita olarakta işin çerçevesini otomatik belirler.
5) Gerçek zamanlı sistem out - Macera bazlı zaman sistemi in
Gün gün olayları yaşamak yerine macera bazlı gidilecek. Atıyorum 1 GM 3 oturumluk bir macera yazdı, haftada 1 kere oynattı. O maceraya katılan oyuncular 3 hafta boyunca o karakterleri ile başka görevlere katılamazlar.
6) Üretim, bütçe, kar ekonomisi out - al altını ver kılıcı ekonomisi in
Ekonomi standart bir campaign de ne kadar yer alıyorsa o kadar yer alacak. Maceracılar elde ettikleri ganimetleri alıp satabilirler, değiş tokuş yapabilirler, parayla malzeme alabilirler ama kimse bina işçiliği ne kadar tutar vb hesaplamaz.
7) Tek karakter out - karakter tree in
Kimi haftada 3 oyun oynar kimi ayda 1. Atıyorum bir Gm 4 oturumluk bir oyun açtı ve haftada 1 oynatacam dedi. Haftada 3 oyun oynamak isteyen adam girse bi türlü girmese 2 türlü. Ama bir oyuncunun 1 den fazla karakteri olursa o zaman bir karakteri ile 4 haftalık mini campaign de oynarken, bir diğeri ile tek oturumluk oyunlar oynamaya devam eder. İşlerin çığırından çıkmaması için belli sayıda sınırlamakta lazım. Bence 3 mantıklı.
Karizmatik Belirsiz oyuncu havuzu out - Sitede bir oyuncu listesi in
GM lerin bir macera yazabilmeleri için oyuncu havuzunu bilmeleri gerekir. Atıyorum 7. lvl karakterlere uygun 3 oturumluk bir macera hazırlamak için önce oyuncu havuzunda 7. lvl oyuncuların olması gerekir.
9) XP ve hazineler
GM ler oyun sisteminde belirlenen prensiplere göre XP ve hazine dağıtlamalı. Yazdıkları maceranın ortalama parti lvl nı ve oturum başı dağıtacakları XP ve hazine miktarını yaklaşık olarak koordinatöre bildirmeli ve onay almalı, sonrasında merayı oynatmalılar

Ne demek istediğimi örnek üzerinden açayım. Ruhi alıyor koordinatörlüğü eline FR Harper açıyor. Bizler karakterlerimizi yapıyoruz. Genel muhabbet belirleniyor (harper olayı belli zaten, biraz özelleştirliyor). Ruhi yanına 2-3 DM daha alıp ana bir hikayeyi oynatmaya başlıyor. Bu arada farklı GM ler Ruhi'ye oynaylattıkları maceraları hazır karakterlere oynatıyorlar.
Hikayenin düzgün ilerlemesi için Ruhi oyunların genel hikeyelerine yön veriyor. Atıyorum bir grup X kasabasının evil lorduna karşı savaşırken, başka bir grup aynı kasabanın iyi kalpli lorduna yardım etmiyor. X kasabasının şekli şemali campaign de verildiği hali ile oyunda yer alıyor. Yok campaign de detay yoksa Ruhi'nin denetiminde kasabanın genel çerçevesi basitçe belirleniyor; mahalleler, önemli birkaç mekan ve kişiler şeklinde.

Yukarda açıkladığım sistemde amaç kaliteli bir setting için baştan belirli bir yapı oluşturmak yerine serbest bir yapıda setting in kalitesizleşmesini engelliyecek yönlendirmeleri yapmak. Temelden bir bina kurup üstüne katları çıkmak için değil, boş bir arazida yavaş yavaş büyüyen bir bahçe oluşturmak için uğraşmak.

LK başlanırken büyük bir özveri ve iyi niyetle dünya çapında oynanan Living in ötesinde daha kaliteli bir LK setting oluşturmak amaçlandı. Gerçek zamanlı, haritada herşeyin yerinin belli olduğu, bu sayede aynı yere giden 2 grubun aynı şeyle karşılaştığı kaliteli bir setting yaratılmaya çalışıldı. Ancak, çok önemli bir konu atlandı. Önemli olan LK nın setting in kalitesi değil, LK içinde oynanan oyunların kalitesi yani ne kadar eğlenceli ve challenging olduğu. Kaliteli bir setting oluşturmaya çalışırken, oynanan oyunlar kısırlaştı, kalitesizlerşti.

Bir oyunda X kasabasının 3 km kuzey doğusunda yer alan tepelerin arasında yer alan bir mağarada yaşayan troll ü öldürmek ve başka bir oyunda aynı kasabanın yine 3 km kuzey doğusunda yer alan koruluktaki orc klanı ile uğraşmak beni hiç rahatsız etmez. Eğer 2 oyunda da eğlenebiliyorsam, 2 oyunda da hoşuma gidecek rp, combat, skill challengeları varsa; bir oyunda tepelik diğerinde koruluk olmuş kimin umurunda. Asıl olan oyunu oynarken ne kadar eğlendiğim. Tabii bu durumda sistemin katı bir setting üzerine değil, hikaye ve mecera bazlı bir şekilde kurulması gerekir.

Özetle; DM lere genel hikaye içinde kendi maceralarını hatta mini campaignlerini oynatabilecekleri serbestliği tanıyan bir sisteme sahip; oyunların geçeceği setting'in kalitesine değil, oyunların kendi kalitelerine odaklı; basit ve dolayısıyla sürdürülebilir bir LK oluşturmak bence en doğrusu.

IT MATTERS NOT WHAT YOU FIGHT BUT WHAT YOU FIGHT FOR!
« Yanıtla #18 : Haziran 22, 2010, 09:03:04 ÖS »

umutcum eline sağlık çok güzel düşünüp yazmışsın ama yakında anket açıcam umut'un postlarında paragraf üst sınırı olmasını ister misiniz diye Dil çıkaran Öpücük

bu arada ikinci bir lk hareketi olacaksa daha sci-fi bişeyler olsun isterim şahsım adına yada oturup bi setting hazırlama işide keyifi olabilir ama oyun içinde değil oyundan önce

for the Russ, for the wolftime!!!
« Yanıtla #19 : Haziran 23, 2010, 07:41:42 ÖÖ »

1) İşyerinde işler kesat
2) Ve bu çok boktan bi durum, kafam çok bozuk aslen
3) Ama bana gereksiz uzun yazılar yazma şansı veriyor
4) -8)- Yazdım Karizmatik olmuş Kahkaha
5) SW Sword & Sorcery dir. Klasik fantasy öğeleri taşımadan Science Fantasy olmayı başarmış bir hikayedir. O yüzden müthiş bişidir. Çok severim... Ama iyi bir SW oyunu oynatabilecek kaç dane GM çıkar işte o konu soru işareti.
6) Olursa Ekime... Dil çıkaran Sırıtan
7) SW bağdem ise...
Karizmatik bak yine yaptım Kahkaha
9) FRP bağdem içidir... Candır can! Göz kırpan
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2010, 07:44:09 ÖÖ Gönderen: Antimodes »

IT MATTERS NOT WHAT YOU FIGHT BUT WHAT YOU FIGHT FOR!
« Yanıtla #20 : Haziran 23, 2010, 09:21:30 ÖÖ »

Bana sorarsanız böyle bir şey için Star Gate çok uygun.
« Yanıtla #21 : Haziran 23, 2010, 09:28:26 ÖÖ »

1) İşyerinde işler kesat
2) Ve bu çok boktan bi durum, kafam çok bozuk aslen
3) Ama bana gereksiz uzun yazılar yazma şansı veriyor
4) -8)- Yazdım Karizmatik olmuş Kahkaha
5) SW Sword & Sorcery dir. Klasik fantasy öğeleri taşımadan Science Fantasy olmayı başarmış bir hikayedir. O yüzden müthiş bişidir. Çok severim... Ama iyi bir SW oyunu oynatabilecek kaç dane GM çıkar işte o konu soru işareti.
6) Olursa Ekime... Dil çıkaran Sırıtan
7) SW bağdem ise...
Karizmatik bak yine yaptım Kahkaha
9) FRP bağdem içidir... Candır can! Göz kırpan

şu fırtınalı havada uyanıp söylenmekteyken ilaç gibi geldi hajım eywallah  Kahkaha

for the Russ, for the wolftime!!!
« Yanıtla #22 : Haziran 23, 2010, 10:05:45 ÖÖ »

cenk star gate deme içim gitti valla  Sırıtan

a Good Day to Die

"And in that time of darkness,
 Man became Beast,
 And Beast became Man."
Sayfa: 1 [2]
Gitmek istediğiniz yer: